Espelette

Espelette ligt op 2 kilometer van de camping

Espelette is een traditioneel dorp gelegen in de Baskische provincie Labourd, dicht bij typische dorpen zoals Ainhoa, Itxassou, Saint Jean Pied de Port, Cambo les bains en de Baskische kust.

Gelegen op 20 minuten van de Baskische kust, aan de voet van de bergen en 10 minuten van de Spaanse grens, is dit dorp erg populair bij Franse en internationale toeristen.

Dit dorp is beroemd om zijn authenticiteit, met zijn prachtige huizen versierd met paprika's, zijn gerenoveerde kasteel, zijn chocoladefabriek, de kwaliteit van zijn paprika's en zijn culturele en sportieve activiteiten.

De chilipeper is een van de emblemen van de cultuur en gastronomie van Baskenland. Deze peper dankt zijn naam aan het dorp Espelette, dat is gebaseerd op kennis die van generatie op generatie is doorgegeven.

In Baskenland wordt in plaats van peper vaak Espelettepeper gebruikt. Een goede Espelette chilipeper onderscheidt zich door het juiste evenwicht tussen zijn kruidigheid en zijn fruitigheid.

Het kasteel van de baronnen van Ezpeleta, gebouwd in de 11e eeuw en geklasseerd als historisch monument in 1993, is tegenwoordig gerenoveerd. Het herbergt het centrum van het administratieve, culturele en sociale leven van Espelette. U kunt er een gelijkvloers, het secretariaat van het stadhuis, de gemeenteraadzaal en de sociale diensten ontdekken.

Het VVV-kantoor en de bibliotheek delen de eerste verdieping en de tweede verdieping is gewijd aan vele tentoonstellingen, waaronder een van de twee zalen die gebruikt worden voor permanente tentoonstellingen.

Je bent hebzuchtig, je bent nieuwsgierig, kom en ontdek de chocoladefabriek van Antton. De expertise van meester-chocolademaker Antton (Pronunciation AN-TI-ONNE), opgericht in 1993, eert de beroemdste Baskische specerij. Gratis bezoek en proeverij, specialiteiten, favorieten, traditionele koekjes..... Kom en ontdek de smaakpaletten van deze meester-chocolademaker en zijn team om te genieten van smaak en authenticiteit.

De top van de mydecoron ligt op een hoogte van 750 meter. Deze top domineert de Laxia vallei, met uitzicht op de Artzamendi in een massief dat twee bekkens scheidt, de Nivelle en Nivelle bekkens, aan de Atlantische kant van de Pyreneeën. De Mondarrain is herkenbaar aan zijn symmetrische silhouet bekroond door een klif, zijn vestingwerk blijft bestaan en vooral zijn rotsachtige front dat bestaat uit vette rotsen.

Er zijn vele wandelingen in het prachtige Baskenland, zo divers als de kleuren van de landschappen. De wandelingen kunnen worden aangepast aan alle wensen en moeilijkheidsgraden. Kom paardrijden, wandelen, fietsen rond het thema cultuur, natuurgeschiedenis of zelfs religieus. Er is voor ieder wat wils.

Peperfestival in Espelette

Een van de mooiste feesten van Baskenland wordt gehouden in Espelette, een feest in Baskische kleuren waar boeren hun producten kunnen presenteren en restauranthouders uitzonderlijke gerechten kunnen samenstellen die uitsluitend uit pepers bestaan.

Plechtige mis in het Baskisch, met de zegen van de paprika's, uitreiking van de paprika'sprijs, bandasconcerten, Baskische machtsspelletjes, pelota met blote handen, deelname aan grote landelijke banketten. Verkoop van paprika's en regionale producten op een grote gastronomische beurs. Het chilifeest wordt gehouden in het laatste weekend van oktober, tenzij de zondag aan de vooravond van Allerheiligen valt, wordt het met een week vervroegd.

De race van de ruggen

Een wedstrijd, een feest of gewoon een afspraak, een afdaling in de bergen in het hartje van Baskenland van 1u30 tot zeer laat in de ochtend, meer dan 4000 hardlopers nemen deel aan één van de zes wedstrijden die op het programma staan alvorens samen te komen voor een feestelijke maaltijd. Het festival vindt overal plaats, op straat, in de bergen, in de bergen, in het peloton, op de tankplaats, zoals men in Baskenland zegt: "Sport is goed, het festival eerst".

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

 
Ik boek
 Reserveren
Van
Tot