Itxassou

Itxassou ligt op 8 kilometer van de camping.

Roland's stap

Aan de voet van de Artzamendi in de stad Itxassou ligt een merkwaardige splitrots genaamd de Pas de Roland.

Roland's Pass is een smalle kloof langs de Nive tussen Itxassou en Bidarray.

Volgens de legende is de breuk van de Pas de Roland te wijten aan de woedende hoef van Roland's paard, de neef van Karel de Grote, die vervolgens de Vascons ontvlucht.

Een andere versie stelt dat Roland, geconfronteerd met deze rots die de weg naar zijn leger blokkeert en verhindert dat hij oprukt, het met een zwaard verdeelt.

Bekend als de Baskische naam van Atekagaitz (gevaarlijke doorgang), is dit smalle en kronkelende pad langs de kloven van Ateka in feite een oud pad voor muleteers die naar Bidarray in Espelette willen.

In 1924 werd een nieuw pad door de Pas de Roland aangelegd om de toegang te beveiligen en te vergemakkelijken.

Itxassou

Voor het eerst genoemd in 1249 onder de vroegere naam "Lesaka", lijkt Itxassou zich door de eeuwen heen te hebben ontwikkeld dankzij zijn positie als handelsplatform. De naam van de gemeente zou ook van Itsasoa kunnen komen, wat "de zee" betekent. Itxassou lijkt een meer te zijn geweest, vandaar dat er honderden hectaren kiezelstenen in het lagere deel van het dorp liggen.

Gastronomie

In Baskenland worden schapenmelkkazen, meestal gemaakt door ambachtslieden, vergezeld van zwarte kersenjam, indien mogelijk van Itxassou.

Al eeuwenlang produceert de natuur deze rode en zwarte parels in Itxassou.

 
Ik boek
 Reserveren
Van
Tot